Társasház-biztosítás: Miért fontos a közösségi védelem?

Társasház-biztosítás: Miért fontos a közösségi védelem?

2024 | szeptember 30.
Miért érdemes társasház-biztosítást kötni? A társasházban élők közös érdeke, hogy mind a közös, mind az egyéni részek védve legyenek. Tudj meg többet arról, hogyan segíthet egy jól megválasztott biztosítás a váratlan károk esetén, és milyen előnyöket kínálhat a lakóközösség számára. Kattints a részletekért!

 

A társasházakban élők vagyonának jelentős része a közös tulajdonban lévő épületrészekben és a külön tulajdonú lakásokban rejlik. Egy jól megválasztott társasház-biztosítás közös védelmet nyújt mind a közös, mind az egyéni részek számára, biztosítva a lakóközösség biztonságát és anyagi stabilitását. Cikkünkben bemutatjuk, miért érdemes a társasházaknak megfelelő biztosítást kötni, és milyen előnyökkel járhat a közösségi védelem.

 

 

 

A társasház-biztosítás alapjai

A társasházak és lakásszövetkezetek biztosítása szorosan kapcsolódik a hagyományos lakásbiztosításhoz, azonban néhány egyedi jellemzővel rendelkezik. A társasház-biztosítás általában az egész épületre szól, beleértve a közös részeket, mint a lépcsőház, tető, lift, vagy akár a közművek. Ugyanakkor elérhetők olyan biztosítások is, amelyek kizárólag a közös részeket biztosítják, így a lakóknak külön kell biztosítást kötniük saját lakásukra és ingóságaikra.

Tipp: Ha közös képviselő vagy, érdemes olyan szakértői segítséget igénybe venni, akik több biztosító ajánlatait ismerik, hogy megtaláld a lakóközösség számára legmegfelelőbb biztosítást.

 

Előnyök és kockázatok

Egy jól megválasztott társasház biztosítás számos előnnyel járhat:

  • Teljes körű védelem: Egy szerződéssel megoldható a közös részek és az egyéni lakások biztosítása is, így egyszerűsödik a kárrendezés folyamata.
  • Költséghatékonyság: A közös biztosítás gyakran kedvezőbb áron érhető el, mint ha minden lakó külön kötne biztosítást. Így az egyéni lakások biztosítási díjai is csökkenhetnek.
  • Biztosítási védelem kiterjesztése: Egyéni lakásbiztosítások nem minden esetben fedeznek olyan károkat, mint például a kaputelefon rongálása vagy a lift meghibásodása. A társasház biztosítás ezeket a speciális helyzeteket is lefedheti.

Ezek az előnyök különösen fontosak, hiszen egy nagyobb káresemény esetén a lakóközösség gyorsan cselekedhet, és a biztosító segítségével helyreállíthatja az épület állapotát.

 

Fedezetek és kiegészítők

A társasház biztosítások az alap káreseményeken túl számos kiegészítést is tartalmazhatnak. Az alapvető biztosítási események között szerepelnek:

  • Tűz, robbanás, villámcsapás
  • Vezetékes vízkár
  • Üvegtörés
  • Vihar- és jégkár

Ezen kívül számos olyan kiegészítő fedezet is elérhető, amelyek különösen hasznosak lehetnek egy társasház esetében:

  • Lift rongálás vagy kaputelefon meghibásodás
  • Graffiti vagy egyéb vandalizmus okozta károk
  • Közös tulajdonú eszközök (pl. fűnyíró, közösségi berendezések) biztosítása

A kiegészítők között találhatunk felelősségbiztosítást is, amely nemcsak harmadik félnek okozott károkat fedez, hanem a tulajdonosok egymásnak okozott kárait is.

 

GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)

  1. Mire nyújt fedezetet a társasház-biztosítás?

    A társasház biztosítás a lakóközösségek számára az épület teljes szerkezetére, így például a tetőre, falazatra, nyílászárókra, valamint az épületgépészetre is fedezetet nyújt. Ez kiterjed a közös és saját tulajdonú részekre, ezáltal a teljes épület védelmet élvez az előre meghatározott biztosítási események ellen, mint például tűz, vízkárvagy üvegtörés.

     

  2. Kiváltja-e az egyéni lakásbiztosítás a társasház-biztosítást?

    Nem, az egyéni lakásbiztosítás nem váltja ki a társasház-biztosítást, mert az csak a saját lakásra nyújt fedezetet, míg a közös tulajdonú részek (pl. lépcsőház, pince, tető) külön védelemre szorulnak. Több lakás különböző biztosítóknál megkötött egyéni lakásbiztosítása esetén a kárrendezés bonyolultabb, és több biztosítónál kell kárt bejelenteni.

     

  3. Mi a teendő, ha a lakásomra már van egyéni biztosításom, de a társasház teljes körű biztosítást kötött

    Ha a társasház rendelkezik teljes körű biztosítással, érdemes áttekinteni az egyéni lakásbiztosításodat. Ha a társasház-biztosítása megfelelő fedezetet nyújt az épületre, akkor az épületre vonatkozó részt érdemes kivenni az egyéni szerződésből, és csak az ingóságokra vagy különleges értékekre (nagy értékű ingóság, készpénz, műérték, ékszer, stb.) kötni biztosítást. Amennyiben a társasházi-biztosítás nem nyújt elegendő fedezetet (pl. az épület értékének alacsonyabb a biztosítási összege, mint az újjáépítési költség), akkor lehetőség van kiegészíteni a saját biztosításodat az épületre vonatkozóan, hogy az fedezze az esetlegesen hiányzó összeget.

     

  4. Milyen előnyökkel jár a társasház-biztosítás az egyéni lakásbiztosítással szemben?

    A társasház-biztosítás nemcsak a közös részeket védi, hanem a teljes épületet egyetlen szerződés keretén belül. Így a lakók számára a biztosítási költségek kedvezőbbek lehetnek, hiszen az egyéni lakásokra csak az ingóságaikra kell külön biztosítást kötni. Emellett a közös területeken történt károk rendezése egyszerűbb, ha egyetlen biztosítóval dolgozik a lakóközösség.

     

  5. Mit kell tenni hitelfelvétel esetén, ha a társasház-biztosítással rendelkezik?

    Amennyiben a lakás hitel fedezeteként szolgál, a társasház-biztosítás is elfogadható fedezetként a bank számára. A biztosítónak ki kell állítania egy fedezetigazolást, amelyet a banknak be kell mutatni és a hitelfelvételi szerződésbe bele kell foglalni, hogy a biztosítás a lakás tulajdoni hányadára is kiterjed.

     

  6. Ki intézi a kárrendezést egy társasházi kár esetén?

    A közös részeken bekövetkezett károkért a társasház biztosítója felel, így a közös képviselőn keresztül kell bejelenteni a károkat. Az egyéni lakásokban (albetétekben) történt károk esetén a saját lakásbiztosító intézi a kárrendezést. Ha mindkét biztosítás ugyanahhoz a biztosítóhoz tartozik, jelentősen egyszerűsödik a folyamat.

     

  7. Milyen biztosítási eseményekre terjed ki a társasház-biztosítás, amit az egyéni lakásbiztosítás nem tartalmaz?

    A társasház biztosítás fedezi a közös tulajdonú ingóságokat (pl. fűnyíró, kaputelefon), illetve speciális eseteket, mint a lift rongálása vagy a közös helyiségek vandalizmus okozta kárait. Ezek az események nem feltétlenül szerepelnek az egyéni lakásbiztosításokban.

 

Zárszó: Bízd ránk a társasház biztosítását!

Egy jól megválasztott társasház biztosítás nem csak a lakók anyagi biztonságát védi, hanem a közös képviselő munkáját is megkönnyíti, hiszen egyetlen szerződéssel minden közös és egyéni érdeket lefedhetünk.

Ha társasházad biztosításának kiválasztásához szakértői segítségre van szükséged, keress minket bizalommal. Kollégáink segítenek a legjobb megoldás megtalálásában, akár a lakógyűléseken is részt veszünk, hogy minden kérdésedre választ adjunk.

  

Keresd hozzád legközelebb eső Kollégáinkat irodakeresőnk segítségével!

IRODA KERESŐ